Heropening praktijk

Beste cliënt,

Hoera, we mogen vanaf woensdag 3 maart wee...

Lees meer
Versterk je immuunsysteem

                                                         ...

Lees meer
Kortingsactie Cadeaubon Massage

Speciaal voor de heropening biedt Josephine een m...

Lees meer

Therapeutische werkvormen Josephine

Josephine’s Praktijk voor Natuurgeneeskundige Complementaire Geneeswijzen kunt u terecht voor de volgende behandelingen:

 

Therapeutische werkvormen

 

Voedingstherapie

Een goede gezondheid is één van de basisingrediënten van levensgeluk. Een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding is daarbij erg belangrijk. Voeding kan vanuit verschillende perspectieven bekeken worden. Je hebt ongezonde voeding met een laag rendement,
welke vervuiling teweeg kan brengen in het lichaam en welke een impact heeft op het energieniveau en dat deze vervuiling van het organisme vaak de oorzaak is van psychische en somatische klachten.

Vanuit mijn natuurgeneeskundige principes stel ik een persoonlijke voedingsprogramma op maat voor u samen, waardoor de hele constitutie wordt behandeld en versterkt. Hoe je gezonde voeding kunt inzetten om orgaansystemen te versterken en hoe je deze kunt ontlasten. En hoe deze weerstandverhogend en opbouwend is voor het immuunsysteem.

Daarnaast geef ik individuele voedingsadviezen. Veel mensen denken alleen aan eczeem (huiduitslag) als gevolg van overgevoeligheid voor voeding. Maar sommige mensen worden bijvoorbeeld depressief van het eten van kaas of krijgen hoofdpijn door het drinken van koffie. Dit rijtje kan nog uitgebreid worden met tientallen andere klachten!

Bij sommige klachten is er vaak sprake van een verstorende rol van voeding (ADHD, terugkerende oorontstekingen, opvliegers e.a.). Bij andere klachten helpt het de genezing om bepaalde voeding te vermijden en andere voeding juist wel te gebruiken (herpes/ koortslip bijv.) Ik combineer in mijn adviezen ook vaak het gebruik met fytotherapeutische middelen, een voedingsadvies, een voedingssupplement of iets anders wat erbij past.


Iriscopie

Iriscopie is een diagnosemethode waarbij de structuur, kleuren, vezels en bloedvaten in iris en oogwit bestudeerd worden met het doel om meer te weten te komen over de aard en aanleg van de deze persoon.

Deze analogie is er voor zowel het fysieke deel van de mens maar laat ook zien hoe deze mens in de wereld staat en contact maakt met de wereld. Door middel van iriscopie krijg ik als therapeut inzicht in de relatie tussen de klachten van het steun- en bewegingsapparaat en de vertering, stofwisseling en uitscheiding. Maar ik krijg ook inzicht in emoties en de gevoel- en belevingswereld van mensen en hoe dit doorwerkt in hun relatie met elkaar en hun werk.
Ook kan ik zien hoe de opname van voedingsstoffen is en of de voeding op een adequate manier verteerd kan worden.
Lichaamsgerichte werken

Bij lichaamsgerichte therapie gaan we ervan uit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Omdat we vaak geneigd zijn om ons te richten op wat ons verstand vertelt in plaats van te luisteren naar het lichaam, daarom is het is waardevol om goed in contact te staan met je lichaam, want juist het lichaam is van fundamentele betekenis.

In ons lichaam slaan we belangrijke informatie op die we soms nog onbewust met ons mee kunnen dragen. Wanneer je voor lange tijd emotionele klachten hebt, komen die vaak tot zijn uiting in de vorm van chronische klachten / blokkades.

Ervaar je bijvoorbeeld lichamelijke klachten, zoals een gevoel van stress, een gespannen houding, hoofdpijn, buikpijn zijn klachten die dan tot uiting kunnen komen.

In lichaamsgerichte therapie leer jij je bewust te worden van de signalen van het lichaam. Zo ontstaat er een grotere wisselwerking tussen lichaam en geest. Ik gebruik naast de anamnese, het lichaam als diagnostisch instrument. Er valt veel af te lezen aan de houding, de buikvorm, het gelaat, de bindweefsel structuren, voeten etc.

Daarnaast heb ik mij gespecialiseerd in lichaamsgerichte technieken om gezondheid te bevorderen, zoals vele verschillende vormen van:

 • hydrotherapie
 • massage, (ontspanning – buik – rug – voet – bindweefsel)
 • bindweefselbehandelingen
 • lichaamspakkingen etc.
  kruiden kompressen
 • Schröpfen

Bachbloesemtherapie

Deze therapie ontleent zijn naam aan de ontdekker dr. Edward Bach, geboren in 1886.
Hij kwam tot het inzicht dat de echte oorzaak van ziekte niet zozeer moest worden gezocht
in de vele uitingen van fysieke symptomen, maar eerder in de negatieve psychische gesteldheden waaraan de mens kan lijden.

Velen van ons hebben last van angst, boosheid, onzekerheid, eenzaamheid, enzovoort. We weten niet altijd raad met onze gevoelens en emoties en als dit lang aanhoudt, kunnen we er letterlijk ziek van worden en allerlei lichamelijke klachten krijgen.

De Bach Bloesem Remedies ondersteunen je bij het ervaren van emoties, waar je problemen door ondervindt. Je leert je emoties te accepteren en in positieve zin te benutten. Niet door onderdrukking, maar door versterking van de bijbehorende positieve eigenschap. Bijvoorbeeld als iemand bang is zal hij meer moed ontwikkelen, bij spanning meer ontspanning, enz. Door het herstellen van de harmonie in onszelf kan ook de harmonie in ons lichaam terugkeren. Zo wordt de balans tussen lichaam en geest hersteld.

Bij de toepassing van de Bach Bloesem Remedies gaan wij niet uit van de aard van de ziekte, maar we behandelen het hele individu. Het gebruik van Bach-druppels geeft geen schadelijke of ongewenste bijwerkingen, zijn niet gewoontevormend of verslavend en kunnen naast andere therapievormen gebruikt worden.

Massages

Massage is goed voor iedereen, van jong tot oud. En zowel voor mensen mét, als voor mensen zónder klachten.

Door het gebruik van meerdere massagetechnieken worden huid, bindweefsel en spieren op verschillende manieren gestimuleerd en ontspannen. Dit zorgt voor een betere stofwisseling en afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd. Zo helpt het bij het voorkomen van aandoeningen en kunnen allerlei klachten verminderen of verdwijnen zoals hoofdpijn, schouder en nekklachten, rugpijn en zware benen enz.

De massage kan worden gegeven als een op zichzelf staande therapie of in combinatie met andere natuurgeneeskundige therapieën, afhankelijk van wat het doel van de behandeling is. Door een massage te ondergaan, wordt het lichaamsbewustzijn gestimuleerd. Men komt weer in contact met het eigen lichaam, met in het lichaam opgeslagen en onverwerkte emoties. Daarnaast hebben de massages altijd een reinigend effect en een circulatie bevorderende werking.

Naast de klassieke massage heb ik mij zelf verder ontwikkeld in de volgende massage technieken: ontspanningsmassage – gezichtsmassage – voetrefloxologie massage – schröpfen massage – bindweefselmassage.

 

Fytotherapie

Kruidengeneeskunde (fytotherapie) is een onderdeel van de natuurgeneeskundige therapie. Het gebruik van natuurgeneeskundige middelen zoals kruiden, planten en mineralen is al eeuwen oud en worden ingezet om de gezondheid te verbeteren.

De kracht van kruidengeneeskunde ligt in het vermogen om zwakke plekken in ons lichaam te versterken. Denk hierbij aan het versterken van de organen of het zenuwstelsel. Daarnaast zorgen kruiden ervoor dat de afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. Een kruid bevat vele verschillende werkzame inhoudsstoffen. Al deze stoffen in een plant zorgen voor een evenwichtige en diepgaande werking.

Fytotherapie is voor vele aandoeningen inzetbaar. Mijn fytotherapeutische werkwijze is gebaseerd op de 4 elementenleer en de humoraalpathologie van Hippocrates.

De keuze van de kruiden wordt bepaald door hun specifieke eigenschappen. Zo zijn er verwarmende, verdrogende, verkoelende en bevochtigende kruiden.

Je hebt kruiden die het spijsverteringsstelsel verbeteren, het immuunsysteem verbeteren, weerstandsopbouwende kruiden en rustgevende kruiden ect.

De kruiden worden niet klachtgericht ingezet maar constitutioneel en altijd vanuit een holistische denkwijze om het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan te zetten en zo weer gezonder te kunnen worden.

Fytotherapie kan in verschillende vormen worden toegepast. Bijvoorbeeld als thee, als tinctuur, als olie en ook in zalf. Door verschillende kruiden te combineren krijg je een individueel mengsel afgestemd op de klachten en constitutie (aanleg) van die persoon. De kruiden worden meestal in druppelvorm (als “tinctuur”) voorgeschreven. Als je kruiden wilt gaan gebruiken, is het belangrijk dat je de (reguliere) medicijnen die je eventueel gebruikt, meeneemt naar de praktijk zodat een goede keuze voor de kruiden gemaakt kan worden.

 

Schröpfen – Cupping 

Dit is een intensieve manier om spieren en spierknopen te ontspannen. Bovenop en rondom de pijnlijke spier wordt de huid en bindweefsel stevig gestimuleerd door middel van het vacuüm brengen van een glazen cup. Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en door reflexwerking komt het onderliggende spiergebied tot ontspanning.

Vooral bij spier- en gewrichtspijnen is het effect snel merkbaar. Door de diepe bindweefselmassage worden spieren en huid soepel gemaakt. Je komt zogezegd ‘ruimer in je vel te zitten’. Na een cuppingbehandeling voelt men zich mentaal en fysiek een stuk beter!

De behandeling is niet altijd geschikt voor cliënten met een hoge bloeddruk of bij zwangerschap. Bij spataderen kunnen de benen beter niet worden behandeld. Ook zeer effectief tegen cellulitis!

Toepassingsgebieden voor Schröpfen / cupping zijn o.a.;

 • spier- en gewrichtsklachten
 • hoofdpijn/migraine
 • rug-, nek en schouderpijn
 • pijn in de onderbuik en cellulitis

 

Voetreflex therapie

Het helpt heel goed bij volgende klachten: Gewrichtsklachten, Stress, Migraine of andere vormen van hoofdpijn, RSI, Eczeem Overgangsklachten, Bloeddrukproblemen, Luchtwegproblemen, Klachten van de nek/schouder/rug. Ook het genezingsproces van spierenpijn, verstuikingen en verrekkingen kan versneld w