Versterk je immuunsysteem

                                                         ...

Lees meer
Kortingsactie Cadeaubon Massage

Speciaal voor de heropening biedt Josephine een m...

Lees meer
Tips om gezond te blijven

In deze bijzondere tijd, waarin het veelal over z...

Lees meer

osteopathische principes

Onze basis                                                                                                                                   

Essentieel voor de osteopathie is dat ons handelen gebaseerd is op een aantal grondbeginselen die Andrew Taylor Still naar voren bracht. Deze uitgangspunten zijn in opdracht van The American Osteopathic Association, helder en uitvoerig beschreven in 'Foundations of Osteopathic Medicine', onder auspicien van dr. Anthony Chila D.O. (USA). Het is een zeer hedendaags en volledig fundament voor ons beroep en mijns inziens ook voor ons in Nederland zeer waardevol.

We vinden erin terug dat we de gehele mens behandelen, dat we het zelfherstellend vermogen stimuleren door de beweeglijkheid van de weefsels te herstellen zodat stroming van vloeistoffen onbelemmerd plaatsvindt en de gezondheid kan verbeteren.                              
Het gaat hier om vloeistoffen zoals bloed, lymfe, liquor cerebrospinalis en alle andere lichaamsvloeistoffen die biologische en chemische bestanddelen bevatten die de celwerking beïnvloeden. Hierin is het zelfgenezend vermogen van de mens terug te vinden. Er kan geen gezonde functie ontstaan als er geen gezonde structuur als basis bestaat.

Gezondheid en spanning van weefsel hebben een zeer belangrijke relatie. Weefsels moeten zich kunnen aanpassen aan omstandigheden binnen en buiten het lichaam, lokaal of in het gehele systeem en in relatie tot de mogelijkheden van het individu. Het gaat hier om een mechanisme dat bij ieder levend wezen al vanaf het vroegste begin aanwezig is. Functie van weefsels en vloeistoffen kenmerkt zich dus door beweging, verandering in spanning, in diverse ritmes die hun verschillende oorsprong kunnen hebben en bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de aan- of afwezigheid van nutriënten in de weefsels, van de activiteit van het autonome zenuwstelsel of van de ademhaling,