Heropening praktijk

Beste cliënt,

Hoera, we mogen vanaf woensdag 3 maart wee...

Lees meer
Versterk je immuunsysteem

                                                         ...

Lees meer
Kortingsactie Cadeaubon Massage

Speciaal voor de heropening biedt Josephine een m...

Lees meer

Nieuws

Reactie op "Osteopathie en een goede weerstand":

Velden met (*) zijn verplicht.
Osteopathie en een goede weerstand
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Osteopathie en een goede weerstand

 Griep en de weerstand van ons lichaam

                                                                                                                                                                                            

De afweer bij de mens (immuniteit) voor ziekteverwekkers (pathogenen) kan ingedeeld worden in aangeboren immuniteit en verworven immuniteit. Het is de taak van het immuunsysteem om ziekteverwekkers te detecteren en vervolgens te elimineren (definitie zoeken). Het immuunsysteem behoort tot de belangrijkste pijlers van onze gezondheid. Het is een beschermend leger tegen virussen, bacteriën, parasieten en andere gevaarlijke stoffen. Het bestaat uit een complex systeem waar meerdere organen, weefsels en cellen bij betrokken zijn.

De immuun-cellen bevinden zich op strategische plaatsen indringers  van buitenaf snel  onschadelijk te maken. We kunnen hierbij denken aan de neus- en keelamandelen (helaas worden die te snel verwijderd). De slijmvliezen van mond (speeksel), neus en vagina scheiden slijm af dat veel immuun-cellen bevat. Dit is de eerste afweer.

Via onze voeding komen veel ziekteverwekkers binnen, de zuurtegraad van de maag is de volgende belangrijke afweer. Het zorgt voor een ontsmetting van de voeding ter bescherming van de rest van het darmstelsel. Daarnaast spelen lever en milt een belangrijke rol bij het filteren van het bloed en het afbreken van schadelijke stoffen die afkomstig zijn van onze voeding.

In de dunne- en dikke darm bevindt zich tussen 70 en 80% van onze immuun-cellen. Samen met de darmflora (gemiddeld 3 kg bij een volwassen mens) spelen deze een belangrijke rol binnen ons immuunsysteem. Een teveel aan geraffineerde suikers (toegevoegde suikers), sommige medicatie en ongezonde voeding verstoren het evenwicht van onze darmflora waardoor onze weerstand kan verminderen. We worden meer vatbaar voor bijvoorbeeld de griep. Voldoende water drinken en een gezonde eetgewoonte voeden onze darmflora en voorkomen zo dat gisten, parasieten en schimmels (bv candida) zich in onze darmen gaan nestelen.

Het lymfe systeem in ons lichaam zorgt voor een continue stroming van vocht tussen de cellen dat is gevuld met immuun-cellen in ons gehele lichaam,  zowel in de armen als de benen en in de buik- en borstholte. Dag en nacht wordt er gepatrouilleerd naar indringers.  Belangrijk is te weten dat deze stroming van vloeistoffen voor een groot deel afhankelijk is van een goede ademhaling.

Voor het goed functioneren van ons innerlijke leger is een feilloze aansturing nodig. Dit wordt door ons hormoon- en zenuwstelsel geregeld. Voornamelijk de 10de hersenzenuw (N. Vagus), de corticosteroïden en nog andere eiwitten en neurotransmitters die de boodschappers zijn voor het succesvol afslaan van een aanval van bacteriën en virussen. Bekend is bijvoorbeeld dat langdurige stress onze weerstand verlaagt doordat ons hormonenstelsel uit balans raakt. Dagelijks valt ons immuunsysteem vele indringers aan, dit wordt een immuunreactie of ontstekingsreactie genoemd. Van de meeste ontstekingen zijn wij ons niet bewust. Als het lichaam dit gevaar niet onder controle krijgt, worden we ziek.

Tijdens het osteopatisch onderzoek wordt ieder weefsel beoordeeld op beweeglijkheid. Een blokkade, bewegingsverliezen van ophang structuren van de spijsverteringsorganen, hormonen producerende organen en bijvoorbeeld een niet optimale ademhaling kunnen ervoor zorgen dat onze weerstand zal gaan haperen. Dit vergroten zo de kans op ziek worden. Dankzij voedingsadviezen en manuele osteopathische technieken waarmee ontspanning van weefsels en bewegingswinst gerealiseerd kunnen worden, gaan de lichaamsvloeistoffen (bloed, lymfe, liquor etc.) weer stromen, organen gaan beter functioneren en zal het zelf-genezende vermogen van ons lichaam en de weerstand gaan activeren.

Osteopathie kan een grote rol spelen in het versterken van uw eigen afweer en zo bijdragen aan uw gezondheid.